среда, 11 июля 2012 г.

Запечені цукіні по-в'єтнамськи



Використовувати переваги літа потрібно наповну. Он скільки всього повиростало смачненького, а поки воно іще й молоденьке-соковите, то гаяти час, щоб не схрумкати - злочин.  Тим більше, така спека стоїть, не кашами ж харчуваться, чогось легенького хочеться. І шоб необтяжливо. Так ось вам цілий обід в одній овочевій тарілці. І здорово, і хрумко, ну і екзотично, як завше. Смачного, камради.

500 г молодесеньких малесеньких цукіні, 1 велика ріпчаста цибулина, 1 невеликий зелений пепероні середньо-гострий, 2 великих стиглих помідори, 100 г родзинок, 1 склянка кокосового молока, 2 сирих яйця, 100 г тертого твердого сиру (типу голандського), 2 ст. л. рибного соусу, чорний мелений перець, сіль. свіжа кінза

Очистити цукіні від шкірки (якщо вони дуже молоді, то й не треба). Помідори залити на хвильку окропом і зняти з них шкірочку. Цибулю подрібнити, з пепероні вичистити зернятка і нарізати тоненькими напів кільцями. У кокосове молоко влити рибний соус, скуштувати, якщо треба досолити, додати дрібку чорного меленого перцю, вбити два яйця і додати тертий сир, все добре перемішати. У форму викласти шар цибулі, на неї шар цукіні, нарізані тонкими кружальцями,  трошки присолити, на цукіні викласти шматочки пепероні, потім нарізані плястерками помідори, зверху присипати родзинками і залити кокосово-сирною сумішшю. Запікати у розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин. Готову запіканку посипати свіжою кінзою і хрумкати із задоволенням.

Як варіант, задля більшої диєтичності та, з нашої уявиі, азійськості, твердий сир можна замінити тертим чи дрібно нарізаним соєвим сиром - тофу. А щодо молочного твердого сиру у питомо азійській в'єтнамській кухні, то це "колоніальний спадок" від французів, які стояли у В'єтнамі ціле століття і місцеве населення швидко перебрало любов до таких незвичних для азійських кухонь продуктів, як біле вино, пиво. багети, сендвічі, паштети. твердий сир, майонез,  кава, тістечка та тортики. Але все переінакшили на свій густ, зробивши концептуально нові варіанти французьких класичних страв. Багети, приміром, випікаються з рисової муки, а це дає абсолютно інакший смак та текстуру. Тому дивуватися наявності твердого молочного сиру у  в'єтнамському раціоні неварто (звідти, доречі, і родзинки, з європейського джерела). Правда, коров'ячого молока у чистому вигляді, як і решта азійського народонаселення, в'єтнамці як не пили, так і неп'ють. Тіко сир роблять.....




Комментариев нет:

Отправить комментарий