"Нєжнєйшая штучка", скажу я вам. Делікатність як мистецтво та апогей вишуканості "з нічого". Всі зараз нібито трохи схиблені на японський кухні (такий у нас зараз пан-культурний феномен), а насправді, окрім несвіжих суші та місо-супу умагі нічого й не нюхали, я вже не кажу, що куштували. Японська кухня, вона, тойво, безмежна і дуже дивна, смачна і саме делікатна, нвіть накраяне катаною, все єдно делікатне. Та справжні японські смаколики від нас далеко, у Японії, звісно, не в "Якіторії" ж, право слово! Тому спробуйте приготувати хоча б такі от домашні японські тефтельки. Повірте, ті, кого ви будете цим годувати, до "Якіторії" більше ні ногою, тіко до вас! Та спочатку самі скуштуйте, може й звати нікого не захочеться, самі все стрямкаєте. Тефтельки варті пательні в одну харю!
350 г рибного фаршу із білої морської риби (самі обирайте, за смаком), 100 г доволі виразних за розміром варених креветок, 1 ст. л. крохмалю, 1 ст. л. борошна, 1 сире яйце, дрібка солі
1 л даші (японського рибного бульйону), 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. горілки, 1 ст. л. рисового вина мірін (або хересу), 1 невеличкий дайкон (японська біла редька)
Рибне філе перетворити на фарш, ліпше за все потовкти у ступці пестиком, типовий японський прийом, можна, звісно, і в блендері чи м'ясорубці, але текстура буде зовсім інакша, ну не така текстура буде! У фарш висипати борошно та крохмаль, вилити яйце, трошки присолити і добре вимішати. Варені креветки очистити від голові та панцирів, залишивши хвостики (хвостовий плавець). Мокрими руками або змащеними в олії, наліпити невеликі тефтелькі, в середину кожної кладучі креветку і загортаючи її у фарш так, щоб хвостик залишався зовні. Тефтелькі обкачати у борошні і швидко та недовго, до золотавої скоринки, обсмажити на великій пательні у добре розігрітій рослинній олії. Винути на тарілку. У глибокому сотейники розігріти даші.... Тут починаються технологічні відступи - даші, це тардиційний японський рибний бульйон, на якому варяться майже всі супи, у якому всяке тушиться чи на його основі робиться соус. Приготувати його дома так ж не складно, як відіслати два байти. Потрібно всязи шматок, 10х10 см, комбу - сушених бурих водоростей (продаються пластинами у крамничках китайських продуктів або у відділах азійських товарів у великих супермаркетах), отже, шматок комбу покласти у 1 л холодної води і залишити на 1 годину. Потім банячок із водою та комбу поставити на вогонь, довести до кипіння, водорость негайно винути, але не викидати, (водорость ріжуть соломкою і кидають у суп чи в салат). У воду з-під комбу висипати десь 1 ст. л. каціобусі - сушені рибні пластівці (здебільшого з тунця, продаються у кульочках в китайських крамничках), всипати дрібку солі негайно зняти баняк з вогню, накрити кришкой і настаювати доки пластівці не випадуть в осад, десь хвилин 10. Процидіти. Це так званий "другий даші", їх взагалі 3, але є ще й традиційний курячій бульйон....але то потім. Тобто, ви вже все зрозуміли і так себе й бачите за радісним і невимушеним приготуванням даші на радість рідним..... Не лякайтеся, то я довго писала й докладно пояснювала, насправді все це готується дійсно нескладно і швидко. Але якщо ви губитеся у всіх цих комбу та пластівцях, є інший вихід, купити коробочку "Хондаші" - сушеного гранульованого рибного бульйону, багато японців так супи й варять, коли часу немає. "Хондаші" наразі продається в азійських відділах великих супермаркетів, у "Сільпо", наприклад, і у китайців на ринку теж, доречі. Готування з "Хондаші" надскладне - "просто добавь води...."
Отже, ми трохи відклонилися від курсу. Доводимо до кипінні 1л даші у глибокому сотейнику, вливаємо соєвий соус, горілку та вино, викладаєм тефтельки, вони мають бути покриті бульйоном повністю, і тушкуємо на невеличкому вогні 15 хвилин, за цей час чистимо і нарізаємо соломкою дайкон і додаєм його до тефтелек, в бульйон же ж. Тушкуємо ще 15 хвилин. Все! Подавати із рисом, можна додати свіжої кінзи та маринованого імбиру на гарнір. Смачного, комради! Сподіваюся, я вас не забембал остаточно. А суші тута, на наших теренах, не їжте, то не суші....
А, от іще - дайкон,біла довга редька продається у всіх (!) магазинах, у будь-яку пору року.
![]() |
сухий гранульований японський рибний бульйон |
у вас смачний сайт... певно, треба спробувати самому приготувати щось з ваших рекомендацій :-)
ОтветитьУдалить