Це неймовірно ароматна запашнюща страва, власне, як і всі в'єтнамські смаколики. Але тут першу скрипку грає саме м'ясо - духмяна баранина - головна родзинка цього шедевру, що, як і належить справжньому шедеврові, є одночасно вишуканим і простим. Звісно, цю страву можна спробувати приготувати з м'яса інших тварючок, але неварто, повірте, пропада головне - смак, яскравий та "м'язистий". Якщо хтось любить ягнятину, то будь-ласка, але я люблю м'ясо зрілої тварини, мені чим старший баранець, тим смачніше. Ну а ви собі як хочте, головне, щоб - баранина!
300 г баранини, 1 морква, 100 г зеленого горошку, великий шматок (десь 5-6 см) свіжого кореню імбиру, 1 солоний анчоус, 1 ст л. рибного соусу, 1 ст. л. соусу Хойсін або соусу для качки по-пекінськи, 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. крохмалю, сіль, рослинна олія, пряна свіжа зелень
М'ясо нарізати маленькими довгастими шматочками. Моркву очистити і нарізати маленькими брусочками, імбир очистити і нарізати дрібними кубиками. У вок чи велику пательню всипати різану моркву та горошок в один шар, налити води так, щоб вона ледь прикривала овочі, довести все це діло до кипіння на великому вогні, зменшити його і варити овочі доки не википить вся вода. Викласти овочі на тарілочку. У сухій пательні розігріти кілька ложок рослинної олії, вкинути шматочки баранини із різаним імбиром і, помішуючи, смажити до готовності, це 3-4 хвилинки, скуштуйте - коли шматочок м'яса у середені відверто не сирий, готово. У цей час потрібно додати всі спеції. Якщо ви не такі віртуози, як азійські кухарі, то, щоб не кидати-лити все окремо, намагаючись, щоб було ще й одночасно, то ліпше заздалегіть змішайте соуси, подрібнений анчоус, цукор, маааленьку дрібочку солі у чашці і розколатайте до розчинення солі-цукру. Крохмаль розвести в іншій чашці невеличкою кількістю води. Корочше, як тільки баранини буде готова, вилити всі приправи, і добре перемішуючи, готувати десь 1 хвилину, вкинути до м'яса у соусі моркву із горошком, які ви зварили окремо, перемішати і вилити розведений крохмаль. Мішати, доки соус не загусне, це майже миттєво відбудеться. Зняти з вогню, присипати свіжою кінзою чи зеленим базиликом і негайно подавати із рисом чи будь-якою азійською локшиною, у мене була китайська "скляна" бобова локшина. Сачного, комради! Не пожалкуєте. Це диво як смачно.
Примітка: готові соуси Хойсин чи Соус для качки по-пекінському вільно продаються у крамничках китайськиї продуктів. Замінника, нажаль, шукати годі, у них специфічний, фруктово-солодкий пікантний смак і вони неймовірно добре підкреслюють смаки смаженого м'яса чи птиці.
![]() |
Соус для качки по-пекінському |
Комментариев нет:
Отправить комментарий