четверг, 25 октября 2012 г.

Риба по-йєменськи



Краса неймовірна, а не риба. Просто як цвях, а результат неперевершений. Взагалі населення приморських арабських регіонів рибу готувати вміють, і це яскравий тому приклад. Рибка із овочами виходить неймовірного смаку, кисло-солокого, яскравого і свіжого. І головне, готується якось так неправдоподібно швидко, тому тая свіжість - це найперша ознака цього смаколика. А якщо у вас є суміш йєменських спецій, то взагалі буде так як треба. Та якщо не має, нічого страшно, і так буде неймовірно смачно. Хоча погугливши склад таких пряних сумішів, доволі нескладно зробити їх вдама самотужки, тепер у нас будь-які спеції продаються, а  змолоти і змішати, хіба то задача для справжнього поціновувача пряних кухонь?

500 г морської риби із білим м'ясом, 1 червона ріпчаста цибулина, 2 невеличкі моркви, 1 свіжий перець чілі, 250 г (1 банка) рублених помідорів у власному соці, без солі та спецій, 6 лаврових листочків, 2 зубчики часнику, сік половини лайму, 1 ст. л. цукру, великий пучечок петрушки, сіль, 2 ст. л. рослинної олії

Рибу нарізати невеликими довгастими шматочками. Цибулю, моркву, часник, чілі помити-почистити. Ті, хто любить дійсно гостре, можуть зернятка з чілі не виймати. Моркву нарізати тонкими кружальцями, цибулю - скибочками, тонко нарізати чілі. Помідори протерти чи розім'яти разом із соком, додати до них олію, майже весь цукор і сіль за смаком. Дрібно нарізати петрушку і часник, викласти у ступку, додати дрібку цукру, що залишилася, вичавити сік з половинки лайму і перетерти все це діло у пасту. У важкому сотейнику чи баняку із важким дном викласти одним шаром половину риби, зверху присипати половиною ж цибулі, моркви та чілі, покласти 3 лаврових листочка (якщо є єменська суміш спецій, трохи присипати), на овочі викласти рибу що залишилася, на неї другу половину овочі і зверху знов 3 лаврових листочка. Залити композицію томатною масою, поставити посудину на дуже великий вогонь і готувати 5 хвилин, потім зменшити вогонь до середнього, накрити кришкою і тушкувати іще 5 хвилин. Зняти рибу з вогню і рівномірно присипати її часникиво-петрушковим соусом. Трошки перемішати і викласти на тарелю, подавати із рисом або салатом, їсти поки гаряча і ароматна. і буде вам екзотичне гастрономічне щастя.


4 комментария:

  1. Читал и ухахатывался:) Теперь я знаю, как называется то, что стоит у меня в холодильнике. Небольшое отличие/вариация: вниз - овощная подушка, потом слой рыбы, снова овощи - и так слоями, сколько есть. Хорошо делать в казане; вино туда тоже неплохо идет.

    ОтветитьУдалить
  2. Бачиш, як ти глобально мислиш! Ти наступного разу дійсно залий рибу соусом з петрушки-лайму-часнику і вийде правливий Йємен. а вино наразі не гавтентично, вони ж - мусульмане.

    ОтветитьУдалить
  3. А як тобі фото? Правда, я вже вийшов на новий рівень фут-дизайну?

    ОтветитьУдалить
  4. Ты ж знаешь - я тебя давно в фотобанку пытаюсь запроторить. На этом конкретно снимке мне (пардон) не нравятся сами дольки - какие-то они неаккуратные, и это здорово портит

    ОтветитьУдалить