Той мене зрозуміє, хто любить супи із сочевицею як я. Це просто окремий жанр. У мене вже ціла колекція сочевичних юшок, це останнє придбання - сірійський супчик. Ну дуже і дуже! Власне, як всі страви з сочевиці, яким зазвичай славні кухні з барегів Леванту та інших пряних східних країв. Як шкода, що сочевиця чомусь у нас не в культурі. Треба цю несправедливість виправляти і заповнювати гастрономічну лакуну.
1,5 л води, трохи більше ніч половина склянки рудої сочевиці, 2 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 1 морква, чтвертка маленького кореню селери, середній шматочок свіжого кореню імбиру, 1 свіжий гострий чілі, 2 невеличких помідора, пів склянки горошку, свіжого чи замороженого, кілька стеблин зеленої цибулі, 1 ст. л. без верху меленого кориандру, 1 ч. л. асафетиди, 50-70 г сухого білого вина, сіль, рослинна олія
Овочі почистити-помити. Картоплю порізати невеликими скибочками. Довести воду до кипіння, всипати сочевицю (руда розварюється дуже швидко), проварити хвилин 5, додати картоплю, прикрити кришкою і на невеликому вогні варити, доки картопля-сочевиця не будуть повністю готові до вживання. За цей час нарізати тонкою соломкою моркву та корінь селери, чілі нарізати напів кільцями, імбир подрібнити. У пательні розігріти 2 ст. л. рослинної олії, вкинути імбир і смажити 1-2 хвилини, висипати до нього меленей кориандр, помішуючи смажити 30 секунд, всипати моркву, селеру та чілі і смажити хвилин 5 на середньому вогні, всипати до овочів асафетиду, розмішати і смажити секунд 30. Вміст пательні висипати в суп, трохи збільшити вогонь, влити вино, висипати горошок, посолити за смаком, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Помідори нарізати тонкими плястерками, кинути у суп і варити 2 хвилини. Зняти суп з вогню, присипати різаною зеленою цибулею, подавати гарячим. Смачного, камради.
Щодо асафетіди - це традиційна спеція на всьму Близькому Сході, в Індії та околицях. Це висушений сік коренів такої пряної рослинки як ферула. Має дивовижний різький запах, комусь може здатися дуже неприємним, але під час термічної обробки смердіння перетворюється на аромат, дуже спокусливий. Асафетіда має лікувальні властивості, покращує травалення. Без неї не обходиться жодна страва з бобових (як от із сочевицею та горохом), бо вона нейтралізує їх спецефічну дію. Ну і звісно, надає стравам оригінального неповторного смаку. У нас асафетіду купити важко, треба шукати у крамничках, що торгують індійськими спеціями або нагрузити завданням когось із знайомих, що ідуть до Індії напогуляти. Тіки нехай покують її герметично, як біологічну зброю, бо їх викинуть з літака, аромат занадто потужний....
Комментариев нет:
Отправить комментарий