Коли хочеться чогось неземного, але такого щоб щвидко і щоб потім улюблені джинси застібалися, то ліпше за якусь язійську страву нічого не має. Наприклад, от такий японський смаколик, це ж не вечеря, а просто свято якесь, і навіть після шостої, ніякої шкоди, одне задоволення. Тим більш, коли не просто "макарони", а соба, гречана локшина. І нібити звично, і водночас екзотично. І головне, швидко.
Десь 200 г соба (один "пучечок" з пачки), 2 великих гриба ерінги (або 3-4 свіжих шиїтаке), жменя сушених китайських чорних деревних грибів, 1 зубчик часнику, невеликий шматочок свіжого кореню імбиру, кілька стеблин зеленої цибулі, 30-40 г вина мірін (або хересу, або вже білого напівсолодкого, якщо ніякого більш нема), 3 ст. л. соєвого соусу, 1\2 ч. л. цукру, 1 ч. л. темної запашної кунжутної олії, 2-3 ст. л. гострої олії-чілі, рослинна олія
Китайські чорні гриби залити окропом, накрити і дати постояти хвилин 15. Ці гриби продаються у вигляді маленьких брикетиків, але обманюйтесь розмірами, при намочування вони збільшуються у кілька разів, тому наразі вам потрібна десь 1\3 частина брикетика - грибів вийде ціла мисочка. Локшину відварити до готовності, соба вариться швидко. Відкинути на сито, промити холодною водою. У воці чи великому сотейнику розігріти 1 ст. л. рослинної олії, вкинути дрібно нарізані часник та імбир (чищені, звісно) і смажити на доволі великому вогні 30 секунд. Вкинути до них гриби, нарізані доволі великими шматочками і зелену цибулю, нарізану маленькими кружальцями, смажити помішуючи 5 хвилин. Влити соєвий соус, вино, додати цукор і проварити 1 хвилину. Зняти з вогню. У соус вкинути локшину, влити кунжутну олію та гостру олію, перемішати, прикрасити іще трошки різаною зеленою цибулею і негайно подавати.
Олії-чілі можна взяти і більше, якщо любите ще гостріше. Така олія, настоєна на перці чілі, продається або азійська, або італійська, але можна зробити і дома. Десь на склянку рослинної олії 3-5 сушених перчіків чілі і дати постояти тиждень, дуже смачно. Але майте на оці - перці мають бути дуже (!) добре висушені, інакше олію доведеться тримати у холодильнику і недовго, бо потрапляння рідини з якого-небуть продукта ув олію призводить під час довгого зберігання до розведення всяких некорисних бактерій і такою олією можна отруїтися до несхочу.
Комментариев нет:
Отправить комментарий