Якщо непереборно і нібито не мотивовано хочеться страв магрибської кухні, все ясно - отже прийшла осінь, а незабаром буде й зима. Народна прекмета. Що ж, плин часу не зупинити, тому перехід на "сезонну" кухню - справа природня. Окрім оспіваної в'єтнамської кухні, я палко люблю іще один кулінарний напрямок - страви країн Магрибу, себто арабської півночі Африки. Кухні цих країн промовисті і яскраві, як африканська земля, і пекучі та духмяні, як вона ж.Ну пардон за не дуже красне слово. І саме ці якості тамтих смаколиків роблять їх для нас, принаймні, для мене, саме "зимовою" їжею, що гріє і не дає впасти у сплячку. Так вже склалося - В'єтнаму - весну-літо, Магрибу - осінь-зиму, такі от сезони кухонної моди. Чого і вам, камради, спробуйте і сподіваюся, ви теж закохаєтеся у Магриб, хоча б у його смак. Пропоную почати ось з такого супчику. Це просто бомба.
1,5 л води, 400-500 г філе риби із білим м'ясом (ліпше морської), 1 велика ріпчаста цибулина, 2-3 зубчики часнику, 2 солодких червоних перця, 1 свіжий перець чілі, 3-5 невеликих помідорчика, 3-4 невеликих картоплини, 1 ст. л. харисси, 1 ч. л. меленої зіри, 1\2 ч. л. меленої кориці, сік одного лимону, сіль, рослинна олія, по маленькому пучечку петрушки та кінзи
Овочі очистити. Цибулю доволі грубо нарізати. Часник та чілі подрібнити. Солодкі перці, помідори та картоплю порізати невеличкими кубіками. Філе риби нарізати теж невеликими шматками. У баняку із важким дном розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії і на середньому вогні смажити цибулю, доки вона на стане м'якою, десь 5 хвилин, вкинути до неї чілі, часник та солодкий перець і смажити іще 3 хвилини. Вкинути картоплю, влити воду, додати лимонний сік, хариссу, зіру, корицю та посолити за смаком (якщо виходить дуже кисло, можна додати 1 ч. л. цукру без верху, але не більше). Довести до кипіння і варити 10 хвилин. Вкинути у суп рибу, помідори і дрібно нарізані петрушку та кінзу, варити іще 7-10 хвилин. Зняти з вогню, дати постояти хвилин 5 під кришкою, подавати гарячим, присипавши зеленню. Це просто смакота, камради, не пожалкуєте.
Щодо харисси - це традиційна приправа у всіх магрибських кухнях, робиться вона з сирого або печеного перцю чілі, який перетирається із часником, зірою, сіллю та олією у грубу пасту. Як зробити харіссу, шукайте у попередніх постах цього блогу.
Комментариев нет:
Отправить комментарий