Ну от, точно зима вже суне, бо все частіше хочеться витрибеньок магрибської кухні. Ну вміють вони зробити одночасно гаряче та необтяжливе - і зігрівся і не переїв, а тіко задоволення отримав. А рибні страви взагалі корисні, і в зимку і в літку, але такий супчик саме у сльоту та холоднечу за вікном добрий - там, на вулиці, бяка, а у вас на кухні тепло та пахощі середньоземноморських берегів.
1,5 - 2 л рибного бульойну чи води, 2-3 середніх камбали чи 5-6 барабульок, 1 велика ріпчаста цибулина, 3 стиглих помідора, 2 невеликих солодких червоних переці, 3-4 зубчики часнику, 2-3 картоплини, сік 1 лимону чи половинки лайму, 1 ч. л. молотої зіри, 0,5 ч л. молотого цинамону, 1 ч. л. молотої солодкої паприки, 1 ст. л. харісси, по невеликому пучечку свіжих кінзи та петрушки, рослинна олія, сіль, трохи цукру
З риби зняти філе (без шкіри, вибрати кістки), нарізати його невеликими охайними шматками. Перці очистити від зерняток і нарізати невеликими кубиками. Цибулю нарізати доволі грубими шматочками. Часник подрібнити. У баняку розігріти кілька ложок рослинної олії і обсмажити цибулю до ледь золотавого кольору. Вкинути до цибулі перець та часник і смажити ще кілька хвилин (2-3). У смажені овочі налити бульйон чи воду (ліпше гарячі), додати картоплю нарізану кубиками, зіру, цинамон, солодку паприку, сік лимону, харіссу, сіль за смаком і десь 0,5 ст. л. цукру. Довести все це діло до кипіння, зменшити вогонь і варити хвилин 10. З помідорів зняти шкірочку (обдавши їх окропом), нарізати кубиками, зелень подрібнити (без грубих стебел). Додати у суп помідори, зелень та шматочки риби. Варити ще хвилин 5-6, доки не приготується риба. Подавати гарячим присипавши у тарілках свіжою кінзою.
Харісса - це традиційна і найрозповсюдженна гостра приправа на кухнях країн Магрибу. Зробити її дома - раз плюнути:
250 г пекучого червоного перцю, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. зіри, сіль та оливкова олія.
Перці спекти у духовці до коричневих підпалих плямок на шкірочці (не перепечіть!), витягти, нехай охолонуть, зняти шкірочку. М'якоть перців разом із зернятками змолоти у блендері у грубу, доволі густу пасту, разом із зірою, рубленим часником та сіллю (десь 0,5 ст. л.), додати 2-3 ст. л.оливкової олії і добре перемішати, паста не має бути рідкою, самі дивіться на консістенцію. Все, складаєте харіссу у чистий слоїчок, закриваєте кришечкою і витягаєте у разі потреби скуштувати щось магрибське. Зберігається у холодильнику дуже довго. Гостро-смачного, комради!
ПиСи: для тих, хто раптом не знає - зіра (вона ж кумин та ще з десяток евфемізмів, але саме як "зіра" чи "кумин" ця прянощь продається у нас), найпоширініша спеція у східних (арабсько-магрибських, середньо-азійських і т.д.) кухнях, має надзвичайно потужний миттєво впізнаваний аромат і прикольний смак "із холодком", нажаль, замінити її зась. Можна, звісно і без неї, але вся магія і специфіка східних страв зникне невідворотньо. Так що, підіть та купить, тим більше, що зіра продається на всіх обптових ринках, магазинах та відділах спецій великих супермаркетів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий