воскресенье, 2 октября 2011 г.

Просто яблучний періг






Просто яблучний періг... На честь 1 жовтня та розкоші осінніх яблук. Соковитих, з яскравими лискучими боками, у крапельках дощу, з терпким та солодким ароматом, ароматом та смаком осіні, що облизує хрумку духмяну фруктову тілесність промінчиками теплого негучного сонця. Все це поезія, звісно, недолуга та неоковирна, просто настрій хороший, і трохи єхидний, бо солодкого, як відомо деяким, хіба не всім, я не люблю, не їм і готувати не вмію. Але це, здається, єдиний періг, який мені до смаку (багато яблук) і який мені вдається. Майже завжди. Смаколик. Ранком добре йде, із кавою з вершками, під небесну осінню виставу, коли хмарки біжуть кудись і через них підморгує сонечко, ну типу, смачного, комради.

7-10 (в залежності від розміру) кисло-солодких яблук, 250 г вершкового масла, 4 сирих яєчних жовтки, 2 ст л. сметани, 1 склянка цукру, 2,5 склянки борошна, 0,5 ч.л. соди, дрібка цинамону, трохи коричневого цукру
Для суфле:  4 яєчних сирих білки, 1 склянка цукру

Масло накраяти шматками і розтопити вщент на пару  великій мисці. До масла додати жовтки,сметану та соду, перемішати. Всипати у масу поступово цукор, весь час помішуючи, потім почати додавати порціями борошно, ретельно розмішуючи,щоб не було грудок. Тісто має вийти консістенції дуже густої сметани. Яблука нарізати тонкими скибочками у форму з високими бортами, десь всередені пароцесу посипати перший шар яблук трохи коричневим цукром та цинамоном, по закінченю різання повторити поцедуру, тобто знов посипати цинамоном та цукрум останній верхній шар яблук. Викласти-вилити тісто на яблука, допомогаючи собі ложкою та голими руками, бо тісто буде дещо "пластилінове" за структурою, а їм потрібно щільно та без пропусків вкрити яблука. По можливості, розрівняти поверхню, ну, щоб охайненько було. Поставити форму у зазделегіть розігріту до 180 градусів духовку і пекти хвилин 20. У всіх духовки різні, тому час випікання теж може різнитися, тому штрикайте іноді  періг дерев'яною паличкою, якщо тісто липне на неїї, печіть іще, ну ви знаєте.
Коли періг буде майже готовий, взбити міксером білки із цукром у моцну піну, чим ліпше ви зіб'єте білки, тим вищим буде "шапка" суфле на пирозі. Витягти форму із пирогом з духовки, вилити на нього білкову піну, розрівняти і знов поставити у духовку. Запікати до того моменту, як суфле підіймиться та набуде страшно красивого та апетитного золотаво-коричневого кольору. Витягти періг з духовки, дати трохи вистигнути. Все, вживати із рідними та близькими, з кавою та любов'ю.


Комментариев нет:

Отправить комментарий