среда, 12 октября 2011 г.

Смажена локшина із зеленим каррі з креветками






Смачнятина! В'єтнамська кухня не залишає шансів для скептиків, які з мудрагельським виглядом теревенять, що, мовляв, ліпше борщу може бути тіко борщ, а азійська кухня - це мара та омана, данина дебільній сучасній моді, а насправді там нічого смачного немає і дома її опановувати неможливо. Ось вам доказ можливої смачності або смачної можливості, своїми руками. Це класний варіант легкої вечері, особливо для тих, хто "не їсть опісля шостої" (гиии...) і для тих, у кого часу немає, чи сил - вся ця красота готується не більше 10 хвилин. Плюс захват враженої родини, якщо вона у вас не з табору скептиків. Власне, тоді вона, родина, залишиться голодною.... Такий от кухонний шантаж - або ситість, або принципи....

1\3 пачки тонкої рисової локшини, 350-400 г очищених креветок, 1 велика цибулина, 150 г зеленої спаржевої квасолі, кілька міні-качанчиків кукурудзи або свіжі зернятка з 1 великого качану, 1,5 ст. л. зеленої пасти каррі, 1 склянка кокосового молока, 1 ст. л. цукру, сік половинки лимону або лайму, 2 ст. л. рибного соусу, рослинна олія, сіль, свіжа кінза

Зелена паста каррі
5-6 зелених перців чілі, 3 невеликих ріпчастих цибулини, пучечок свіжої кінзи, цедра одного зеленого лайму, 5-6 зубчиків часнику, шматочок (3-4 см) свіжого кореню імбиру, 1 ч.л. зерняток кориандру, 1 ч. л. креветкової пасти, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, сік половинки лайму, 1 ч. л. зерняток кмину, 1. л. горошин білого перцю

Шматочок (1 ч. л.) креветкової пасти загорнути у фольгу і прогріти на розпеченій пательні з усіх боків 1-2 хвилини, на тій ж сухій пательні дуже швидко, до появи сильного аромату та підстрибування зерняток, обсмажити сухі спеції - кориандр, кмин, білий перець. Змолоти їх у порошок. У чашу блендера покидати рублені та чищені чілі (із зернятками чи без, вирішувати вам, із зернятками - дуже гостро), часник, імбир, кінзу разом із стеблами, цедру, креветкову пасту, мелені спеції, цукор, сіль, сік лайму, корочше геть усе і змолоти всю цю красу у грубу пасту. Відкласти собі потрібну кількість, а решту -  у чистий слоїчок та зберігати у холодильнику (стоїть місяць-півтора, але ліпше використати швидше, якщо не кожної неділі готуєте каррі, то пасту можна заморозити).

Локшину залити кропом, накрити кришкою і залишити у спокої на час готування решти всього. У скляній мисочці змішати цукор, лаймовий сік та рибний соус, розколотати до розчинення цукру.
Цибулину нарізати "пір'ям", квасолю, міні-кукурудзки розрізати на кілька шматочків по діагоналі або зрізати зернятка з великого качану. У великій пательні або у воці розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії, добре розігріти, і обсмажити цибулю, 1-2 хвилини, додати пасту каррі і весь час помішуючи швидко обсмажити, 1 хвилину. Вкинути слідом квасолю, кукурудзу, влити кококсове молоко, зменшити вогонь і варити десь 5 хвилин. Додати креветки, якщо сирі, то готувати, доки не порожевіють, якщо вже варені, то тушкувати 1-2 хвилини. Влити суміш цукру, рибного соусу та соку лайму. Відкинути на сито замочену локшину і вкинути її у пательню, збільшити вогонь і швидко, ретельно і акуратно перемішати все це діло і дати ще поготуватися-просякнути 1-2 хвилини. Якщо треба, досолити. Зняти з вогню, посипати різаною кінзою і негайно подавати. Смачного, комради!

Знов про креветкову пасту - вільно продається у китайських крамничках (в Києві - на Ізюмському р-ку, в Одесі - на Привозі, в Харкові - на Барабашові... далі не був, але ви самі знаєте, що у вас в місті твориться). Це тверда, темно-брунатна маса з різким специфічним запахом, робиться з ферментованих креветок, власне щоб перетворити її сморід на аромат, пасту і обсмажують перед тим, як покласти у страву, але смакові нюанси вона дає неймовірні і, нажаль, неповторні. Замінити її чимось неможливо. Якщо не буде тайської пасти, то точно буде китайська, вона продається у баночка і має консистенцію густої сметани, її не обсмажують, а додають відразу до страви у процесі готування у певний момент. 

Тайська креветкова паста, продається вільно у китайських крамничках, що торгують азійськими продуктами.


Комментариев нет:

Отправить комментарий