воскресенье, 1 апреля 2012 г.

В'єтнамське каррі з морепродуктами







Святковий обід - це завжди свято. Для когось 1 квітня це просто недолугий день жартів або чергова неділя, на яку припала ця дата, а у нас - 1 Квітня, Буйна Учта Життя. Ну так склалося певний час тому. Свято у нас, тому обід - не хухри-мухри, а пишний. Але в один пост вкладати все - безглуздо, смакуватимемо по черзі, як годиться. Страва перша - каррі з мореподуктів, в'єтнамське, звісно. Але далі буде не все так однозначно....

250 г великих мідій (можна у мушлях, можна - без), 250 г чищених креветок, 150 г морських гребенців без мушель (у мушлях все єдно у нас не продають), 250 г рибного філе (пангасіус, наприклад) 350 г кокосового молока, 1 велика ріпчаста цибулина, шматочок свіжого кореню імбиру, 3-4 зубчики часнику, 2 стиглих помідори, 1-2 червоних свіжих чілі,  цедра одного лимону, сік одного лимону, 2 ст. л. жовтої пасти каррі, 1-2 ст. л. цукру, 2-3 ст. л. рибного соусу, рослинна олія, свіжі кінза та м'ята

Якщо морепродукти та риба заморожені - розморозити у холодильнику, на найхолоднішій поличці, поклавши гадів у друшляк, а його на миску, щоб вода стікала. Цибулю дрібно нарізати. Часник та імбир очистити, дрібно нарізати і розтовкти у ступці в пасту. Чілі нарізати (без зерняток) напів кружальцями. Помідори нарізати кубиками. Зняти цедру з лимону, нарізати соломкою. Сік з лимону вичавити.  У воці чи важкому сотейнуки розігріти 2 ст. л. рослинної олії, вкинути цибулю і смажити кілька хвилин, доки вона не стане м'якою. Вкинути до цибулі пасту з імбиру-часнику, смажити секунд 30, доки не піде потужний аромат. Вкинути пасту каррі, чілі, цедру, цукор, влити рибний соус та лимонний сік, весь час помішуючи смажити десь 1-2 хвилини, вкинути різані помідори і влити кокосове молоко. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити десь 5 хвилин. За цей час скуштувати на приправи - якщо треба досолити чи ще додати цукру - каррі має бути солодко-кисло-солоне, помірно гостре, збалансований має бути смак, одним словом. У соус вкинути рибу, нарізану кубиками, збільшити вогонь і варити 2-3 хвилини, вкинути всі морепродукти, варити кілька хвилин, 1-2, доки вони не набудуть не прозорого вигляду, і взагалі, здаватимуться вже їстівними. Зняти з вогню, присипати різаними м'ятою та кінзою. Подавати з рисом. Їсти негайно. Спробуйте, камради, це просто свято якесь!

Жовта паста каррі (як і  пасти інших кольорів) описана у мене в блозі, у постах за 2011 рік, шукайте, зробити її вдома - як два байти....

Комментариев нет:

Отправить комментарий