пятница, 6 апреля 2012 г.

Гриби ерингі у томатному соусі







Це такий собі ф'южн, вільна обробка на тему японської страви із китайськими елементами на європейський смак. Звучить недолуго, але смакує добре, принаймні, іще один варіант влучного готування такої смачної поки що екзотики - як гриби ерингі. Звісно, цю яскраву штуку можна приготувати і з печерецими, але все ж таки, буде не те - тут весь кайф у дуже щільній "м'ясистій" текстурі саме ерингів. Власне, подібну страву можна приготувати, наприклад, із свіжих білих, на смак вийде інакше, але за своєю фізичною подобою ці гриби дуже схожі. І тим більше, що до сезону білих іще гребти та гребти, а ерингі - ось вони, у великих супермаркетах, тепер і у нас вирощують азійські гриби на будь-який густ (примітка - ерингі, до речі, не зовсім азійські гриби, вони ростуть навіть ув Італії, іще одна назва - "степовий "боровик" , "королівський вустричний гриб", але саме азійці зробили з них "зірок" своєї кулінарії, особоливо  кохаються на ерингах японці).

Для грибної основи: 8 -10 шт. великих грибі ерингів, 1-2 великих червоних солодких перця, 1\4 ч. л.куркуми, 1\4 ч.л.молотого кайєнського перцю, 1\4 чашки грецького або якогось іншого доброго натурального йогурту., 1 ст.л. рослинної олії
Для соусу: 3 великих стиглих помідора, нарізаних та протертих у пюре (або 1 банка (250 г готової пасати, протертих помідорів у власному соці), 1 велика ріпчаста цибулина, 3-4 зубчики часнику, шматочок свіжого кореню імбимру, 1 ч.л. зерняток кмину, 1 ч.л. зерняток кориандру, 1\4 ч. л. куркуми, 1\4 ч. л. молотого кайєнського перцю, 2 ст. л. кокосових вершків, , 1 ст. л. соєвого соусу, сіль, цукор

Гриби нарізати товстенькими шматочками. Солодкі перці (без зерняток) нарізати кубиками. Викласти все це діло у миску, додати інші складові, добре перемішати і поки залишити. Тим часом, нарізати цибулю тонкою соломкою, часник та імбир порубати і перетерти у ступці у пасту. Зернятка кориандру та кмину розмолоти у ступці. У великій пательні із високими бортами  розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії  і обсмажити цибулю до золотавості. Вкинути часниково-імбирну пасту, смажити, помішуючи, 30 секунд. Влити помідорне пюре (свіже чи консервоване), якщо маса виглядає занадто густою, додати трохи води. Додати всі спеції, довести до кипіння, вкинути трошки цукру, не більше чайної ложечки, скуштувати на сіль, досолити при потребі. Готувати на невеликому вогні без кришки, доки соус не загустіє, десь хвилин 10-12, або менше,дивіться самі, і помішуйте, томати дуже швидко пригорають. Тим часом, у великій пательні розігріти 1-2 ст. л .рослинної олії, вкинути гриби у маринаді, смажити, помішуючи, доки гриби не возьмуться легкою підпеченою скоринкою, ну, десь 4-5 хвилин. У соус додати кокосові вершки, розмішати, вкинути грибний вміст пательні, перемішати, збільшити вогонь і тушкувати іще 3 хвилини. Готові гриби подавати із рисом, можна присипати свіжою кінзою.Самчного, камради.

Примітка: кокосові вершки продаються у великих супермаркетах у бляшанках (тайського виробництва), якщо не знайшли, купіть просто пачку кокосового молока, тримайте не розпечатоної кілька днів у холидильнику. За цей час вершки загустіють і сконцентруються у верхній частині пачки.Все, відкрили і вигребли ложкою.


Ерингі. Вигляд з боку

Комментариев нет:

Отправить комментарий