пятница, 27 января 2012 г.

Смажені ерінги з ананасом



 Геніальна в'єтнамська закусь! Яскрава, смачнюща і неочикувана, ані для такої пори року як зима, ані для пересічно-європейського уявлення як і з чим готувати гриби. А ще, це легкий і ситний обід, сонячного кольору. За вікном - "мороз і сонце", а у вас на тарілці - сонце і пекуче-пряне літо на Меконзі. Чи не краса неземна?

10-12 великих свіжих грибів ерінги, 2 цибулини шалоту, 1\2 свіжої перчини чілі, шматочок свіжого кореню імбиру, 3 зубчики часнику, невелика банка консервованого ананасу (200 г), 2 ст. л. соевого соусу, 2 ч. л. цукру, сіль, чорний мелений перець,  рослинна олія, свіжа кінза.

Гриби нарізати товстенькими шматочками. Шалот та чілі подрібнити. Імбир та часник або пропустити через чавилку, або натерти на терці. Шматочки ананасу викласти на тарілку, сік зберегти. У воці чи пательні із товстим дном добре розігріти 1-2 ст. л. олії і на великому вогні обсмажити цибулю із чілі , 1-2 хвилини, вкинути гриби і, часто помішуючи, смажити ще кілька хвилин, доки гриби не стануть золотавими. Це відбудеться швидко,бо ерінги не пускають соку під час термічної обробки. Обсмажені гриби із цибулею викласти на тарілку і поки що залишити у спокою. Долити у вок олії якщо потрібно, вкинути імбир із часником і швидко обсмажити, не більше хвилини, до появи сильного аромату, вкинути шматочки ананасу, всипати цукор, влити соевий соус та ананасовий сік, перемішати, додати гриби і смажити, доки не википіть вся рідина. Присипати чорним меленим перцем та різаною свіжою кнізою. Вживати негайно, із відварним рисом, плямкаючи від задоволення.Самчного, камради!
  

Гриби ерінги, вони ж вустричні королівськи гриби, у всій своїй красі

1 комментарий: