Власне, таке буває від тойво, ощадливості. Ну рука не підіймається щось такоє їстівне викинути, навіть якщо це "субпродукт". Як можна! Ото варила росіл із залишків баранця і опісля закінчення процесу, познімала з кісток залишки м'ясця (бо як можна таке на смітник!) і вийшла нечогенька мисочка. Далі постало питання, що з цим робити. Просто так їсти варену баранину, тим більше, що шматочки такі собі, нудно. Ну от і вигадала, а заразом і інші залишки їстівні утилізувала. Вийшли таки собі фантазійні картопляники дещо на східний манер. Ну, ф'южн, він і Африці той самий. Звісно, страва абсолютно похудатєльная, нема де правди діти, худнеш від такого на очах, але меньше з тим. Один раз можно. Нехай це буде такий "розвантажувальний" день навпаки.Свято "Нєпослушанія".
Для картопляників: 10-12 середніх картоплин, шматочок твердого сиру, 70-80 г, потертого на дрібній терці, шматочок вершкового масла, 1 ст. л. сметани, 2 невеликих сирих яйця, 3 ст. л. борошна, сіль
Для начинки: 200-250 г вареної баранини, подрібненої у фарш, 1 велика ріпчаста цибулина, 3 зубчики часнику, чорний мелений перець за смаком, десь 1 ч. л. зіри, трохи розтертої у ступці, рослинна олія, невеликий пучечок свіжих петрушки та тархуну (або кінзи)
Для соусу: жменька сушених білих грибів, 200 г сметани, 2 ріпчасті цибулини, маленька дрібка куркуми, чорний мелений перець та сіль за смаком, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. муки "без верху", 2 лаврових листочки, рослинна та вершкова олії
Перед всім, сухі гриби залити десь неповною склянкою окропу, накрити кришкою і залишити на 30-40 хвилин.
Картоплю очистити, нарізати та відварити у солоній воді. Злити воду, вкинути шматочок вершкового масла та ложку сметани, добре потовкти. Дати трохи охолонути. Додати тертий сир, сирі яйця, перемішати, всипати борошно і добре вимішати, щоб вийшло пластичне тісто, яке майже не липне до рук.
Для начинки дрібно посекти цибулю та часник і обсмажити до золотавості на добре розігрітій рослинній олії (1-2 ст. л.), вкинути мелену варену баранину, смажити кілька хвилин, влити кілька ложок води, всипати спеції, посолити за смаком, і, помішуючи, готувати, доки не википіть вся вода, але фарш залишиться соковитим. Викласти в миску, всипати рублену зелень, перемішати.
У пательні добре розігріти достатньо рослинної олії, ліпити картопляники (руки перед кожним притрушувати борошном), на один картопляник десь столова ложка із верхом тіста та чайна ложка із верхом начинки. Готові картопляники обкачувати у борошні, надавати ім форми котлєтки і смажити до золотавої скоринки з обох боків.
Для соусу у сотейнику із товстим дном розігріти 1 ст. л. рослинної олії із шматочком вершкового масла, вкинути дрібно нарізану ріпчасту цибулю, і помішуючи, смашити-тушкувати до золотавості на середньому вогні десь 5-7 хвилин, вкинути до цибулі дрібно нарізані розмочені гриби (воду, у якій мокли гриби, зберегти). Смажити гриби іще 2-3 хвилини. У цибулю із грибами всипати борошно, ретельно перемішати і смажити десь хвилину. Вилити у сотейник воду з-під грибів і весь час помішуючи, щоб не було грудочок, заварити борошно. Проварити всю цю цибулево-борошняно-грибну масу хвилинку-другу. Додати сметану, лаврові листочки, маленьку дрібочку куркуми для ароматно-смакових нюансів, цукор та поперчити-посолити за смаком. Зменшити вогонь до маленького і, час від часу помішуючи, щоб не лип до дна та не підгорів, варити соус 10 хвилин.
Подавати картопляники, поливши соусом, посипавши зеленню та додавши якихось маринованих гостростей, зелені оливки, наприклад. Саманого, камради! А худнути будемо завтра.
Комментариев нет:
Отправить комментарий