четверг, 31 января 2013 г.

Кімчі



Різноманітність у нашій справі, естетів та експерементаторів, річ цивілізаційно будівна. Ось, приміром, квашена капуста. Хто не любить квашену капусту? Принаймні. на наших теренах мало таких. Але й інші кулінарні ланшафти мають що запропонувати з продуктів ферментації. Славетна корейська кімчі тому доказ. Правда. кімчі це не скільки страва, скільки принцип приготування. У такі спосіб можна квасити багато яких овочів ба навіть фруктів. Але все ж таки кімчі з капусти, це безумовна корейська класика. Чом би і не спробувати, камради? Зима буде довга і вітаміни не завадять. І цікаво їх отримувати у різних небуденних упаковках.

1 великий качан пекінської капусти. 5-6 зубчиків часнику, 1 ріпчаста цибулина, маленький пучечок зеленої цибулі, 100 г анчоусів, шматочок свіжого кореню імбиру, 1 груша (або 1 яблуко),  1 ст. л. рисового борошна, 1 ст. л. гострого червоного меленого перцю, 1 ст. л. цукру, сіль








Качан капусти розрізати вздовж навпіл. Зняти з них кілька верхніх листків і відкласти. Промити половинки качану водою і  відразу добре посолити поміж листочками сіллю грубого помолу. Покласти половинки качана у велику миску, долити води (не обов'язково. щоб вода повністю покрила капусту), накрити і залишити на 4-6 голин.
Ріпчасту цибулину почистити і нарізати тоненькими напів кільцями. Зелену цибулю нарізати невеликими шматочками. Часник та імбир почистити і подрібнити. Розтовкти у ступці часник, імбир та анчоуси у пасту. Грушу (яблуко) натерти на грубій терці і перемішати із часниково-анчоусною пастою. Рисове борошно заварити десь 50 мл киплячої води, добре вимішати, має вийти  не дуже густа паста. Остудити, а потім борошняну пасту змішати із цукром, червоним сушеним меленим перцем та 1\4 ст. л. солі. У мисці добре змішати шматочки цибулі (ріпчастої та зеленої), анчоусну пасту та пасту з борошна. Капусту витягнути з росолу, добре промити під проточною водою, обсушити і ретельно промазити між шарами листків пряною пастою, що у вас вийшла. Притиснути листочки, знов надавши половинкам качану їх форму, згорнути їх навпіл (як книжку), щільно притиснути і обгорнути капусним листям, що було відкладено. Викласти капустяні рулети у посудину, накрити і залишити десь на кухні. при кімнатній температурі, на 24 години. Потім поставити у холодильник. Через добу капусту вже можна їсти. Але чим довше вона стоїть, у холодильнику, тим смачніше стає. Кімчі можна їсти так, як закуску, а можна додавати під час готування інших страв. Все як і з нашою квашеною капустою. Але екзотичніше. Долучайтеся, камради.


Комментариев нет:

Отправить комментарий