суббота, 26 января 2013 г.

Том Ям Кунг



Оце по-справжньому розвантажувальний супчик! З'їв і все зайве як рукою! А ще він такий ароматний і пекучій, що все навколи стає "голубим і зєльоним", прям як літо у Таїланді. Бо Том Ям задається  найславетніший тайський супчик, варіантів якого безліч. Ось такий, наприклад. Кушайте, камради, це просто свято якесь.

1.5 л рибного або креветкового бульону, 250 г великих чищених сирих креветок із хвостиками, 200 г свіжих вустирчних грибів (або шиїтаке, або коричневих печериць), шматок свіжого кореню імбиру, 2 зубчики часнику, 2 стебла лемонграсу, 2-3 свіжих перців чілі, сік 1 лайму, 3 ст. л. рибного соку, цедра одного лайму, свіжа кінза




Почисти корень імбиру і часник, нарізати часник тонкими плястерками, а імбир розрізати на 2-3 грубих шматка. Стебла лемонграсу та чілі розчавити чимось важким, просто трохи їх побивши.Гриби нарізати великими плястерками. Цедру лайму нарізати соломкою. Бульон довести до кипіння. вкинути імбир, часник та лемонграс і варити 3 хвилини. Додати креветки та гриби. варити 5 хвилин. Влити рибний соус, лаймовий сік, додати цедру і чілі. Прогріти буквально 30 секунд, присипати різаною кінзою і негайно подавати. Їсти умліваючи і порохкуючи від задоволення.

Щодо чілі в супі - взагалі то це страва дуже гостра, тому дивиться самі, але зовсім без перцю не годиться, суп втарчає будь-який сенс. Тому порада така - трохи розчавлені стручкі чілі кидаються у останній момент, це по- перше, ви можете кинути. наприклад, тільки один, або скільки вважаєте за потрібним і весь час пробуйте, доки суп іще на вогні - гострота переходить у суп дуже швидко, як тільки ви відчули, що ступінь пекучості така як треба, негайно витягайте перці. Їх можна викинути, вони більше ні на що не годящі. І ще одне зауваження - шматки імбиру та лемонграсу не їдять, ви їх просто виймайте на край тарілки. Якщо не знайшли у магазині лемонграсу (лимонне сорго) просто додайте трохи більше лаймової цедри. Смачного, камради!




3 комментария:

  1. Нет, я должна, просто обязана высказаться! Потому что - прямой обман. И пусть я готовила не по рецепту, а по мотивам, - какая ж это разгрузка, когда минимальная порция этого супа, способная удовлетворить чувство прекрасного, - литровая кастрюля?! Вот пишу, и хочу еще...

    ОтветитьУдалить
  2. Дорогий Керпель! ви себе стримуйте, стримуйте, гиии. А з іншого боку, шо такоє літр цього супчику в одну харю? Ніщо! Бо перетравлюється він миттєво. перевірено на найкращих собаководах. (Сито віддувається і хтиво посміхається). Ти ж знаєш, азійськи супчика проходять майже непомітно...і швидко. Але головне. шо тобі сподобалося!

    ОтветитьУдалить
  3. Понравилось очень, да. Есть только "но": в мои мотивы прокралась здоровенная жменя рис. лапши:) Я совершенно искренне была уверена, что так и надо, пока не перечитала рецепт. Вышло оч. вкусно, но вечером текли слюни - так и хотелось снова приложиться к кастрюле:)

    ОтветитьУдалить