Самбал - це індонезійських соус, такий ж типовий для тамтешнього столу як для нас кетчуп чи сметана, з ним можна готувати що завгодно, і головне його приготування у наших домашніх умовах - це просто як два байти відіслати. Головне, щоб ви любили гостре. знали, де у ваших краях торгують різними смаколиками китайці, а все інше - це просто миттєво. І дууже смачно. От, наприклад, такі креветки. Як легка, ароматна і екзотична вечеря тихої недільного дня, так годі ліпшої шукати.
500 г великих чищених креветок, 1 ст. л. тамариндової пасти, цедра одного лайму, цукор, сіль, рослинна олія
Для самбалу: 5-6 цибулин шалоту, 2-3 свіжих перців чілі (або 5-6 маленьких сушених чілі), 1 ст. л. креветкової пасти
Шалот очистити і подрібнити, з чілі вийняти зернятка (і з свіжих і з сушених), нарізати чілі шматочками. Перетерти шалот, чілі та креветкову пасту у ступці у грубе пюре.
Тамариндову пасту залити 0,5 склянки води і добре перемішати. Цедру дрібно нарізати. У воці чи сотейнику розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії і обсмажити пасту з чілі та шалоту, весь час помішуючи 2-3 хвилини. Додати креветки і смажити 1-2 хвилини, весь час помішуючи. Влити тамариндову пасту, додати трохи води, якщо виходить дуже густо, всипати цедру, посолити та присипати цукром за смаком (має вийти яскравий кисло-солодкий смак). Довести до кипіння, варити десь іще хвилинку. Подавати негайно із вареним рисом присипавши рубленою кінзою. Смачного, камради!
Креветкова паста продається у китайських ятках, коштує копійки.
Комментариев нет:
Отправить комментарий