воскресенье, 11 ноября 2012 г.

Кисло-солодка свинина із грибами



Мня, свинина у китайських кулінарних традиціях - це просто окремий жанр. Як і карп по-китайському. Рецептів і того і того - безліч. Єдине, що у свинині не має такої кількості дрібних кісточок. Але коли щось готується так би мовити "кисло-солодко", їсться воно надхненно. Бо смак, знаєте, неперевершений! А наразі іще осінь, є свіжі гриби, і така свининка, кисло-солодка, та ще й з свіжими грибами, та у підливці, та під келишок! Знов таки, мня. До речі, у цьому рецепті можна використовувати будь-які азійьки гриби, але навіщо, коли є рідні лисички. І як ноте бене - у китайців теж лисички ростуть. Так що, від традиції тамтешньої ми не відступимо. Цікавих вражень, камради.

300-400 г нежирної свинини, 200 г свіжих лисичок, 1 свіжий перець чілі, 1 велика морквина, 5-7 стебел зеленої цибулі або одне стебло порею (лише біла частина), шматочок свіжого кореню імбиру, 2,5 ст. л. крохмалю, 1 сире яйце, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. доброго оцту, 2 ст. л. рисового вина (або білого напівсолодкого), 3 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. цукру, рослинна олія
Для маринаду: 2 зубчики часнику, 3 ст. л. соєвого соусу, 2 ч. л. ароматного темної кунжутної олії

Часник розчавити, змішати із соєвим соусом та кунжутною олією. Свинину нарізати тонкими довгастими шматочками. Перемішати із маринадом і залишити у холодильнику на 1 годину (а можна і на ніч).
Лисички добре промити і відварити у трохи підсоленій воді 10 хвилин. Злити воду. Моркву натерти на корейській терці або нарізати тонкою соломкою. Імбир подрібнити (очистивши попередньо), порей нарізати напів кільцями (зелену цибулю шматочками), чілі нарізати дрібними шматочками (зернятка вибрати). Для заправки змішати добре томатну пасту, рибний соус, вино, оцт, цукор і 1 ст. л. крохмалю. Розкалатати сире яйце із залишками крохмалю і добре перемішати із маринованою свининою.
Нагріти у воці чи сотейнику із важким дном доволі багато олії (кілка сантіметрів) і смажити на великому вогні, весь час помішуючи, свинину порціями до золотавої скоринки. Викладати смаженю на паперові рушники, щоб прибрати залишки олії. Опісля свинини злити олію, залишивши зовсім трошки і обсмажити моркву, імбир, чілі та цибулю 2-3 хвилини, весь час помішуючи. влити заправку і 2-3 ст. л. води, довести все це діло до кипіння, додати обсмажену свинину та відварені лисички, перемішати, за потреби досолити, готувати іще 5 хвилин. Подавати негайно, їсти із задоволенням. Можна страву присипати різаною кінзою, гірше не буде, навпаки.


Комментариев нет:

Отправить комментарий