среда, 24 августа 2011 г.

Долма із перців по-турецькому



Так, не В'єтнам, але як я люблю фаршировані перці! Я їх можу виварку з'їсти. А тим більш зараз, коли все визріло і буяє розкошами стиглості та смаку. Ну дуже літня страва, як не скористатися дарами ланів та городів і не накрутити баняк таких перчиків! І власне такому варіанту мене навчили дійсно у Турції, мій знайомий курд, власник маленького шалману на узбережжі Егейського моря, повірте, ніякі ресторації із скільки там мішленівськими зірками не витримують конкуренції із простим та нетуристським шалманчиком "для своїх". Отже....

Великий солодкий червоний перець, скільки, не знаю, вирішуйте "на глаз" (у мене може 1 - 1,5 кг вийшло, бо дуже велечезні перчини були), 500 г баранячого фаршу, 1 склянка недовареного рису, 2 помідори, 1\2 великого червоного перцю чілі, пучечок кінзи, пучечок петрушки, кілька гілочок базилику, свіжо змелений чорний перець за смаком, десь 1 ч. л. змеленої зіри, добряча дрібка кориці, не меньше 1 ч. л., це обов'язкова приправа!, сіль, 1 яйце сире
Для соусу: 2 ст. л. томатної пасти, 1\2 перцю чілі посіченого, дрібка сушеного чілі, трошки сушеного тим'яну, цукор і сіль за смаком, десь не меньше 1 л води, але дивиться на кількість вашого перцю, може й більше

Рис відварити до напівготовності, викласти у миску, нехай трохи вистигне, додати фврш, дрібно різані помідори, чілі, зелень, додати спеції та яйце, добре вимішати. У перців надрізати "кришечки", через отвір що утворився добре вичистити від нутрощів перцевих і бланширувати у киплячій солоній воді кілька хвилин, не переваріть! Дати перцю охолонути. Нафарширувати перці, накрити напівзрізаними вершечками із хвостиками і щільно виставити у великій баняк в один шар хвостиками до гори. Для соусу підсмажити кілька хвилин томатну пасту на рослинній олії, влити воду, довести до кипіння, додати спеції, цукор-сіль, зменшити вогонь і варити хвилин 10. Соус має бути солодко-солоний і гостренький. Залити соусом перці, так, щоб рідини не накривала їх повністю, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімального, накрити кришкою і тушкувати 1,5 - 2 години. Подавати із йогуртом (кислим, звичайно) чи сметаною, а можна просто поливати їх у тарілці власним соусом. Смакота! У мне у баняку залишилися "дірочки", так я запхала для щільності великими шматками кабачка, вийшов неочікуваний смаковий бонус. Спробуйте, не пожалкуєте. І головне, ні в якому разі не нехтуйте корицею у фарші, власне, це основна спеція для саме турецьких варіацій фаршированих овочів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий