Це справді "вау!" Моя найулюбленіша закуска, ба навіть десерт! Себто, "я їм це як цукерки" - зауваження типове для поціновувачів солодкого, а якщо врахувати, що я солодке не люблю з дитинства, пундиків-тортиків-чоколядок майже не вживаю, то ось які вони, мої "цукерки". Принаймні, емоційне навантаження таке ж. А задоволення значно більше, бо від солодкого мене нудить, а від гострого навпаки. Отже, це найшвидший і найлегший спосіб замаринувати солодкий перець і отримати насолоду чи під чарочку, чи під шматочок хлібця, чи просто так, без всього. Готувати можна у будь-яку пору року (зважаючи на продуктовий глобалізм), але все ж - таки літо і перець щойний, ось-ось-сьо з городу, тоді й вийде справжня феєрія і шарман. Власне, нічого такого в цьому рецепті не має, я просто настільки це люблю, що не можу не поділитися. Подібним чином перець готують у Болгарії, Молдові, Сербії і далі по регіону. Мені ж цей смаколик дістався від одеських родичів і друзів, де молдовани, болгари, серби, українці та інші звитяжні народи сформували нову етногастрокультуру під умовною назвою "одесити на Привозі і дома". Тому - ось. Перець годящий для стравки будь-який червоний, товстенький, солодкий, але як на мене, найбільш пасує довгасті темно-червоні перці болгарського сорту (та його різновидів) "Капія". Оце вже й дійсно апогей смаку, десь вже навіть межовий із сексуальним задоволенням. А досягти того гастрономічного оргазму значно простіше, ніж звичайного і головне, нікого умовляти не потрібно. Отже....
Беремо 1 - 1,5 кг солодкого перцю, миємо і відправляємо у розігріту духовку, виклавши на металевий лист і запікаємо до чорних підпалин з усіх боків. Це, як показує практика, доволі швидко. Правда, один раз все ж таки потрібно перці перевертать на інший бік. Спечені перці покидати у "палафеновий цафетик" (у кульочое, тобто), закрутити і залишити хвилин на 15. А тим часом зготувати маринад. У якусь мисочку вилити пів склянки рослинної олії, пів склянки доброго оцту, яблучного чи біло-винного (ні в якому разі не беріть гидоту під назвою "звичайний столовий", все зіпсуєте), додати дуже багато чавленого часнику (8-9 зубчиків), а ліпше просто взяти цілу голівку, вкинути 8 ч. л. цукру (ніякої солі!). Все це діло добре взбивати віделкою, доки цукор повністю не розчинеться. Перці, які вже запарилися у "цефетику" вийняти, акуратно очистити від шкірочки, плодоніжки та внутрощі залишаємо. Складаємо очищені перці шарами у якусь глибоку ємність і заливаємо маринадом. Все. Залишаємо у холодильнику мінімум на 2 години, а ліпше на добу і можна їсти, плямкаючи від задоволення. Звісно, чим довше перець стоїть в маринаді, тим він стає смачнішим, але у мене більше двох діб стримувати себе не виходило. Може у вас вийде, у кого сили волі вистачить? Потім розповісте, як воно, кухонний мазохізм. Смачного, комради!
Комментариев нет:
Отправить комментарий