среда, 4 мая 2011 г.

В'єтнамська закуска з локшини та креветок



Смачнюща штукакенція. А живописна яка, а аромат.... Сусіди спливають слиною і погрожують виказати підпільну схованку в'єтнамських нелегалів. Нам на сусідів начхати, а от своїм, рідним, таке подати та під келишик.... І себе не забути. Врешті решт, хто заважає подібне готувати тіко для себе, в якійсь тихий весняний вечір? Чи то ми не варті, їжаки?

На 3 повновісні порції. Добрий оберемок тонкої рисової локшини (десь 1\3 стандартного магазинного пакету),  10-12 доволі великих креветок  або просто великих, 4 зубчики часнику, 1 свіжий перець чілі або 1,5 ч. л. соусу Туонг От або будь-якого дуже гострого соусу чілі, 1 ст л. цукру, 1 ст. л. рисового оцту або сік половинки лимону разом із м'якотю, 3 ст. л. рибного соусу, 1 ст л. рослинної олії, дрібка солі, пучечок свіжої зеленої цибулі, свіжа м'ята, 0,5 ст л. запашної кунжутної олії зі смажених кунжутних зерняток. Соус для локшини: 1 зубчик часнику, 1 ст. л. без верху цукру, 1 ст. л. рисового оцту, 1,5 ст. л. рибного соусу

Креветки очистити від хітинового панцира, залишивши голови і хвостовий плавець. Часник потовкти із свіжим чілі та цукром у пасту (або чавлений часник змішати із цукром та соусом чілі), додати оцет чи лимонний сік, рибний соус, олію, сіль, перемішати. Маринад має бути гострим і кисло-солодким. Викласти у нього креветки, вони мають бути повністю у маринаді, накрити і залишити мінімум на 30 хвилин.
Локшину залити киплячою водою і залишити хвилин на 20 мокнути.
Зелену цибулю і м'яту друбно нарізати. Змішати соусу для локшини, почавивши часник і додавши всі інші компоненти, перемішувати, доки не розчинецься цукор.
Злити воду з локшини, влити соус і додати кунжутну олію, добре перемішати і розкласти по тарілках, присипати зверху зеленою цибулею і м'ятою.
Нагріти на великому вогні пательню і викласти на неї креветки разом із маринадом, швидко, іноді перегортаючи кожну креветку, осмажити тварючок, соус-маринад має загуснути, а креветки зробитися золотаво-червоного кольору, але смажити більше 2-3 хвилин не варто, креветки стануть "гумові". Просто треба смажити на дуже великому вогні і на добре розігрітій пательні. Викласти засмажені креветки визерунком на локшину, витрусити зверху залишки загуслого соусу-маринаду і подавати напівзімлілим від пахощів та ароматів рідним, яким ви влаштували таку буйну учту життя. Немає слів, комради!


Комментариев нет:

Отправить комментарий