воскресенье, 13 марта 2011 г.

Курячий бульйон із овочами та локшиною



Це знов мої варіації на тему класичного в'єтнамського супу. За технологією в'єтнамської кулінарії, дуже багато супів є т. з. "збірними". Себто, їх не варять від початку до обіду в одній куструлі, а збирають з окремих елементів відразу у тарілці. На стіл виставляється багато мисочок із різноманітними продуктами, вареними та сирими, виставляється баняк із дуже гарячим бульйоном і кожен збирає собі суповий "пазл", додаючи до своєї тарілки те, що хоче і скільки хоче, а потім заливає все це поливкою. Власне, варіантів таких супів маса, можна вигадувати свої особисті композиції, треба лише зберегти принцип і деякі особливі інгредієнти і весь В'єтнам у вас в тарілці.
Отже, що у мене вийшло опісля ревізії припасів:

Зварити курячій бульйон. Було: купка курячих кісток (власне, підійде будь-який суповий набір із залишків курки), 1 куряча грудка, 1 ріпчаста цибулина, 1\2 помідора, 1 зубчик часнику, пучечок стебел та корінців кінзи, кропу та петрушки, шматок лимонної шкурки (або 1-2 стебла лимонного сорго), 1 лавровий листочок, 1 паличка кориці, 3 "зірочки" бадьяну, 2 гвоздички, чорний та духм'яний перці горошком за смаком, сіль

Кістки та грудку добре промити, залити десь 2 літрами води, довести до кипіння, ретельно знімаючи піну весь час, доки не припинить з'являтися. Зменшити вогонь до мінімума, вкинути розрізану навпіл цибулину, розрізану половинку помідору, часник, стебла зелені та спеції, трохи присолити. Варити 1,5-2 години (через десь 45 хвилин від почадку варіння, витягди курячу грудку, накрити тарілкою чи загорнути у фольгу, щоб не засохла). Готовий бульйон процідити.

Для супу: шматок пекінської капусти, шматочок свіжого кореню імбиру, 1\2 ч. л. суміші "П'ять спецій"(про цю суміш і спосіб її приготування див. у повідомленні "Суп з рибою та помідорами"), 2 ст . л. рибного соусу., почечок рисової локшини, 1\2 помідора, свіжа кінза, зелена цибуля.

У гарячий бульйон вкинути порізану капусту та дрібно посічений імбир, приправити спеціями та рибним соусом, якщо треба, додати ще солі. Довести до кипіння і варити 2-3 хвилини.
Замочити рисову локшину у гарячій воді на 20 хвилин, потім злити воду. Куряче відварне філе нарізати плястерками, У порціонну миску викласти трохи локшини, зверху кілька шматочків вареної курки, кілка скибок помідору, залити дуже гарячим бульоном із капустою, присипати різаними кінзою та зеленою цибулею, бажаючи можуть додати ще кілька шматочків свіжого перцю чілі. Їсти негайно! Хоча, власне кажучи, по інакшому у вас не вийде, бо пахне так, що довго не протриматися. До такого супу добре подати який-небудь гострий соус, наприклад, часниково-перцевий Туонг От (про соус Туонг От та спосіб його приготування див. у повідомленні  "Суп буддійського ченця") чи пряний Нуок Чам. Кожен додає соус до своєї тарілки за смаком. Вуаля!

Соус Нуок Чам. 1-2 свіжих перця чілі, 1 зубчик часнику, 3 ст. л. цукру (найліпше, коричневого), 150 мл теплої води, 1,5 ст. л. соку лайма, 5 ст. л. рибного соусу
Чілі дрібно порізати, часник перетерти у пасту із цукром, додати всі інші компоненти і добре вимішати.
Це, до речі, один із найпопулярніших в'єтнамських соусів-діпів, у нього можна макати все! І їсти потім, звичайно. Смакотішшшша!


Бульйон в'єтнамський курячій. Завжди класно виглядає. Живописно.

Комментариев нет:

Отправить комментарий