пятница, 11 марта 2011 г.

Овочеве каррі із тофу


Це фантазія у жанрі "аффтарська кухня". Себто, таке могло бути, хоча до сьогодні не було. Страшенно захотілося каррі, зазирнула у холодильник, перерахувала ресурси і склалася от така композиція - поєднання індійських і в'єтнамських каррі-концепцій.  А що, маємо право використовувати на свою користь знання різноманітних кулінарних принципів. Шкоди світовій кулінарії ніякої, а задоволення - море...каррі.  Отже, рецепт страви з того, що було:

4 картоплини, 2 невеликих кабачка, десь 350 г заморожених білих грибів, 100 г замороженого шпинату, 1 велика цибулина, 4 зубчика часнику, 1 свіжий перець чілі, 200 г тофу, шматочок свіжого кореню імбиру, по 1\2 ч. л. зерняток гірчиці та кориандру, 1 ч. л. сухої суміші каррі, 1 ч. л. куркуми, чорний мелений перець, 1 ч. л. тайської креветкової пасти "капі", 2 ст л. рибного соусу, 1 бляшанка кокосового молока (400 мл), пучечок свіжої кінзи, рослинна олія

Для початку на сухій пательні швидко підсмажити (щоб, не дай боже, не згоріли) зернятка кориандру і гірчиці та шматочок креветкової пасти. Викласти у ступку. У кінзи відрізати стебельця, дрібно посекти і теж вкинути у ступку до спецій. Перетерти все у пасту. Поки відкласти. У великій пательні або баняку із товстим дном (або у воку) розігрити трохи олії і обсмажити до ледь золотавого кольору і сильного аромату дрібно посічені ріпчасту цибулю, часник, імбир та чілі. Вкинути пасту зі ступки, додати куркуму і порошок каррі, дуже швидко перемішати і додати кілька ложок кокосового молока (щоб нічого не згоріло), потушити суміш десь одну хвилину, доки не почне пахкотіти нестерпно. Вкинути до соусу порізані середнім кубиком картоплю, кабачки, гриби та шпинат. Перемішати і смажити 1-2 хвилини. Влити все кокосове молоко, додати рибний соус та чорний перець, тушкувати без накривки до готвності картоплі. Поки все готується, на іншій пательні обсмажити в олії до красивого кольору скоринки тофу. Перевірити каррі на спеції, сіль-перець, коли чого на ваш густ не вистачає, додати. Вкинути смажений тофу, перемішати і тушити ще 1-2 хвилини. Посипати різаною кінзою і відразу подавати. Можна з рисом, можна з рисовою локшиною, а можна й у чистому вигляді, запиваючи пивом. Бо гостреньке виходить. Та все у ваших руках - можна менше перцю класти чи вибрати не гостру суміш каррі.

От така штука вийшла. Власне, у овочевий каррі можна класти будь-які овочі, на ваш смак чи які є у наявності. Якщо розібратися, у мене вийшов мікс з гострого бенгальського каррі з картоплі і грибів та зеленого в'єтнамського вегетаріанського каррі із тофу. Гриби були відварені і заморожені ще влітку (куплені красавці у цеберку на трасі Житомир-Київ), звісно, білі гриби а азійській традиції не питомі, але експеремент показав чудові результати. Ви можете взяти печериці, наприклад, або гливу (до речі, гавтентично азійськи гриби), або іще якийсь, тільки не беріть заморожені лисички, вони опісля кріо-анабіозу мають відчутно гіркий смак. Замість картоплі звичайної можна взяти картоплю солодку - батат. Ще у такий каррі класно вкинути зелений горошок, свіжий чи заморожений. Себто, фантазуйте, перед вами широке поле кулінаної інтерференції.
Суху суміш каррі можна купити будь-де, але не беріть відчизняну (у мене привозна, саме бенгальська). Звісно, справжню індійську у нас не найти (хіба що у китайських крамничках), то беріть хоча б каррі -порошок з лінійки спецій "Santa Maria" чи "McCormik".
Якщо вас лякає креветкова паста (хоча вона вільно і завжди продається у китайських крамничках), можете обмежитися лише рибним соусом, хоча з пастою смачніше і пахощі ні з чим не зрівнянні. В'єтнам, одним словом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий