среда, 9 марта 2011 г.

Свинина у кокосовому соусі


Проста "как мичаніє" екзотика. Майже нічого, не те, що складного, а взагалі примітив як на нетутешній смаколик. Раз-два, а гості в ауті. Вражені інакшою гастрономічною атмосферою і вашими кулінарними талантами. А хочте, тіки себе побалуйте, як ту Галю.

Десь, плюс-мінус,  500 г нежирної свинини одним шматком, 2 ст. л. коричневого цукру, 1\3 склянки води, 2 ст. л. рибного соусу, 1,5 чашки кокосового молока, 1 невеличка цибулина, 1 помідор, дрібка білого меленого перцю.

Шматок м'яса залити водою і варити на невеликому вогні 30-45 хвилин, в залежності від розмірів і ваги вашого кавалка. Не солити. Піну зняти, навіщо нам піна. Відварене м'ясо витягти з баняка, трохи остудити, бульон вилити на фіг, він не потрібний. Нарізати свинину тоненькими довгастими шматочками. У баняку із товстим дном розігрити цукор з водою, довести до кипіння і вимішати сироп, не довго, поки цукор повністю не ростане. Вкинути різану свинину, добре перемішати із сиропом, додати рибний соус і білий перець. Знов добре перемішати. Влити кокосове молоко. Довести до кипіння і додати помідо, різаний скибами і цибулю, нарізану дуже тонкими напівкільцями. Зменшити вогонь і варити 15-25 хвилин аж поки соус не загустіє, а м'ясо не стане дуже м'якеньким. Страва має бути відверто солодкою, із солоноватим присмаком і пряною нотою перцю.  Подавати із рисом, звареним без солі.

Власне, цибулю і помідор можна й не додавати, це мені захотілося таких нюансів. Але й без овочів, лише у самому кокосовому соусі, м'ясо буде чудове. Його можна подавати, окрім як з рисом, іще із салатним листям, зеленню, різаним чілі, свіжими огірками тощо. Тобто, на листок салату викласти трохи рису, на нього трохи свинини у густому соусі, присипати зеленню, додати кілька шматочків свіжих овочів, можна покрапати якимсь гострим азійським соусом, загорнути і їсти такий собі рулетик рохкуючи від задоволення.

3 комментария:

  1. Вполне замечательный рецепт. Удивило, что свинину нужно отваривать предварительно - я бы обошлась без этого: тонко порезанная, за 20 мин она вполне приготовится

    ОтветитьУдалить
  2. Как не смешно, получается совсем другой вкус и, главное, вся пена (т. е. "грязные" белки, жир и т.д.), остаются в соусе и в итоге все отдает мылом. Поверь, в данном варианте, в*етнамцы знают, что делают и плюс, блюдо выходит действительно диетическим.

    ОтветитьУдалить
  3. Фокус не удался...
    Попыталась я, не вняв предупреждениям, изготовить это а) из курятины, б) без предварительного отваривания. Т.е. просто бросив на сковороду, в сироп, тоненько порезанную грудинку. Дальше - рыбный соус, а потом и кокосовое молоко. И... загустевать оно не пожелало в принципе. Зато курятина выпустила сок полностью. Разглядывая плавающие в луже обезвоженные кусочки курицы, кинула туда и цветную капусту. Итого: соус оч вкусный, капуста вполне пикантна, оч нежная, курица - только из принципа. Вот так...

    ОтветитьУдалить