вторник, 6 декабря 2011 г.

Баранина з айвою







До питання про в'єтнамську кухню. Іноді, все ж таки, хочеться зробити павзу, невелику, але смачну, таку ж смачну як будь-який в'єтнамський кулінарний шедеврик, але по-інакшому, по-узбецькому, наприклад. Це абсолютно грандіозна страва, щось на зразок думлями. Власне, це й є один з варіантів думлями, але відповідати за абсоютну правдивість та гавтентичність дещо самопевнено, тому нехай буде "щось на зразок думлями" (не Бойченко, але Іда .Ворс). Отже....

700 г баранини без кісток (м'ясо від задньої ноги), 3 великих айви, 3 великих червоних цибулини, 2 великих помідори, 3 солодких перця, 2 середні моркви, 3 велики картоплини, 1 свіжий чілі, 1-2 головки часнику, пучечок свіжої кінзи, зіра, чорний мелений перець, сіль, 1 ст. л. цукру, рослинна олія або баранячий тлущ

Баранину нарізати середніми кубиками. Цибулю нарізати напівкільцями, а моркву середньої товщини довгастими шматочками. Солодкі перці порізати тонкими напівкільцями. Чілі подрібнити. Помідори, картоплю та айву нарізати товстенькими скибами. Часник розібрати на зубчики, можна чистити, а можна й не чистити, у страву він йде цілим, не різаним. Кінзу порубити довільно.
У казані або великій важкій гусятниці на великому вогні добре розігріти олію чи баранячий тлущ (шкварки вибрати), вкинути баранину і швидко, помішуючи, обсмажити шматочки з усіх боків, потім зменшити вогонь, накрити кришкою і смажити десь 7-10 хвилин, час від часу помішуючи. Потім (без кришки) вкинути різані цибулю та моркву, смажити помішуючи, доки цибуля не пустить сік і не стане прозорою, додати порізані помідори, солодкі перці та чілі, недбало швидко перемішати, посолити-поперчити за смаком, додати цукор і присипати доброю дрібкою зіри (я люблю, щоб багато, ви як знаєте, але без зіри ніяк), викласти половину зубчиків часнику, зверху присипати половиною різаної кінзи. Зверху викласти шар айвових скибок, на айву - скибки картоплі і часник, що залишився. Вже нічого не перемішувати! Айву і картоплю теж трохи присолити, посипати іще трошки зірою і кінзою, що залишилася. Дуже щільно накрити кришкою, вогонь зробити дуже маленьким і тушкувати 1,5 години. Як ви помітили, не додається ані краплі води, овочі самі дадуть достатньо рідини і все це ароматне діло буде у достатній кількості доволі густого соусу. Подавати гарячим, із свіжою кінзою і навіть чарочкою. Це неймовірно смачно, комради, а про пахощі я вже мовчу, бо не Ніязі, слів таких не доберу. Спробуйте самі, комради, не пожалієте. Салям!
P.S: Якщо ви поклали нечищений часник, то коли будете їсти, виловлюйте часничини і вичавлюйте із шкарлупи прям собі у ложку із м'яском. Це повний захват!

Комментариев нет:

Отправить комментарий